google-site-verification: googleca77c429cd0b571e.html
top of page

Fem tips till dig som funderar på att köpa motorbåt med hytt!

Våren är här och det är kanske dags att skaffa den där motorbåten som du så länge har funderat på? Här delar jag med mig fem råd till dig som funderar på att köpa en ny motorbåt med hytt.


Tips nummer 1 - Det ska vara enkelt att justera powertrim och trimplan.

Det finns många modeller av motorbåtar där tillverkaren har placerat manöverpanelen till powertrim och trimplan på de mest svåråtkomliga platserna. Inte sällan riskerar du dessutom att komma åt gasreglaget när du försöker justera powertrim eller trimplanen. Mitt tips till dig som står i valet och kvalet att köpa en motorbåt är att se till så manöverpanelen till powertrim och trimplan är lätt åtkomliga. När du kör motorbåt kommer du flitigt använda powertrim och trimplan för låg bränsleförbrukning, hög toppfart och en behagligare resa.
Tips 2 - Ska du köra när det är mörkt krävs det en styrhytt utan ljus.

Om du bara tänker använda din båt i dagsljus och god sikt så kan du bortse från detta tips. Men om du planerar att använda din båt under dygnets mörka timmar är min starka rekommendation att du ber tillverkaren att avlägsna alla onödiga lampor i styrhytten och ser till så att alla displayer och instrument går att dimma ner så pass mycket att det inte stör ditt mörkerseende. Besök din båtförsäljare en mörk kväll och kontrollera förekomsten av ljus. styrhytten. Om du kan se konturer av omgivningen runt båten genom fönsterrutorna så är hytten bra mörkeranpassad. Om det däremot förekommer ljus från olika knappar och instrument så du tappar allt mörkerseende bör du fundera på om detta är rätt val av båt.


Tips 3 - Kontrollera värmen i hela båten.

Du gör klokt i att kontrollera att du kan få en jämn temperatur i hela båten. Det är väldigt vanligt förekommande att det blir en ojämn fördelning av värmen i styrhytten. Förare och kanske navigatör sitter i t-shirt medan de som sitter i styrhyttens aktra del måst ha både tjock overall, mössa och vantar för att stå ut. Så ska det inte behöva vara.Jämn temperatur i hela båten är viktigt
Det ska vara varmt och en jämn temperatur i hela båten


Tips 4 - Är defrosten tillräckligt effektiv?

Om du tänker använda din motorbåt från tidig vår till sen höst vill du ha fönsterrutor utan imma. Kontrollera att defrosten ger fönster utan imma i hela båten. Min erfarenhet att tillverkare av motorbåtar oftast har utrustat båten med bristfälliga defroster.
Defroster på högfartsbåtar
En defroster som håller hela rutan fri från imma.
Tips 5 - Ljudnivå i styrhytten

Visst är det trevligt om man kan föra en konversation med familj, vänner eller jobbarkompisarna medan ni åker i din motorbåt? Idag kan du alla mäta ljudnivåer med en smartphone. Ljudnivån i båten vid marschfart ska inte ligga över 80dB. Över 80 dB rekommenderas hörselskydd. Ta en tur med din båtförsäljare och mät ljudet i båten du vill köpa.


Jag önskar dig lycka till med ditt båtköp! Om du har några frågor eller funderingar så hjälper jag gärna till med opartisk information i de fall jag kan. Om du vill lära dig mer om att köra motorbåt så kan du köpa min bok Handhavande av snabba fartyg som ges ut av Jure Förlag.


10 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page